een wielset samenstellen, doe je zo!

De zoektocht naar een nieuwe wielset, maar waar moet je allemaal op letten? Niet iedere wielset is zomaar geschikt, voor iedere rijder.
Veelvuldig onderhoud wil natuurlijk niemand, daarom is het opstellen van een lijstje met minimale eisen erg handig!
Daarnaast speelt het budget ook een belangrijke rol. Het grootste voordeel van het samenstellen van je je eigen wielset is dat deze duurzamer kunnen zijn dan wielsets in dezelfde prijsklasse.

In deze blog geven wij 4 tips bij het samenstellen van een wielset. Hierdoor wordt het voor jezelf een stuk makkelijker om de juiste keuzes te maken!

Waarom zelf jouw wielset samenstellen?

We beginnen met het benoemen van enkele voordelen. Allereerst ben jijzelf de architect, dit wil zeggen dat alle keuzes door jou gemaakt worden. Zo kan jijzelf de wielset afstemmen op jouw persoonlijke voorkeuren, denk bijvoorbeeld aan gekleurde spaken of nippels. Daarnaast betekent dit dat jij de eigenaar kan zijn van één unieke wielset, die nergens te verkrijgen is. Het laatste voordeel kan zijn dat de wielset die jijzelf samenstelt een betere prijs/kwaliteit-verhouding heeft ten opzichte van andere ‘standaard’ wielsets.

Door de juiste keuzes te maken op gebied van materialen en producteigenschappen, ontstaat de mogelijkheid een duurzamere wielset samen te stellen. Duurdere wielsets zijn vaak uitgevoerd met de kwalitatief beter naven, hierdoor zijn deze duurzamer. De goedkopere wielsets zijn vaak alleen maar verkrijgbaar met kwalitatief mindere naven, waardoor deze nooit dezelfde duurzaamheid hebben als de duurdere varianten. Wanneer jijzelf een wielset samenstelt ontstaat de mogelijkheid wel een betere kwaliteit naven te kiezen. Door bijvoorbeeld; te kiezen voor kwalitatief betere naven in combinatie met een aluminium velg of een carbon velg (van eigen merk: Custom Cycling Wheels) is het mogelijk om een duurzame wielset te bouwen die gelijk is aan een wielset uit het duurdere segment.

wielset samenstellen

Onze 4 tips bij het samenstellen van een wielset

Heb jezelf de stap gezet en een eigen wielset samenstellen, dan voorzien wij jou graag van de volgende tips:

1. Baseer de voorkeuren van materialen of eigenschappen op basis van je eigen gebruik.
2. Bespaar niet op de kwaliteit van de naven.
3. Houd rekening met jouw persoonlijke kenmerken (vooral bij velgremmen).
4. Laat je creativiteit volledig z’n gang gaan. (Er is meer mogelijk dan je denkt!)

Hieronder een diepgaandere toelichting op onze tips:

1. Baseer de voorkeuren van materialen of eigenschappen op basis van je eigen gebruik.
Standaard wielsets zijn altijd gebouwd op basis van algemene gebruikers. Wanneer jouw eigen gebruik hiervan afwijkt kan het voorkomen dat er problemen ontstaan met de wielset. Problemen is gelijk aan extra onderhoud en extra onderhoud komt neer op onvoorziene uitgaven. Allemaal zaken waarop je niet zit te wachten, op het moment dat er een nieuwe wielset aanschaft wordt. Wij adviseren daarom om eerst te kijken naar jouw eigen gebruik.

Allereerst is dit natuurlijk erg afhankelijk van de soort discipline die je uitoefent. Voor de offroad-segmenten (MTB, Cyclocross of Gravel) is het van belang om te weten op welke ondergronden voornamelijk gereden wordt. Daarnaast zijn de toepassingen ook van belang; cross country, downhill of trail. Vervolgens speelt de factor omstandigheden ook een belangrijke rol. Deze is van belang voor alle soorten wielsets (road, offroad & gravel). Vervolgens is het gebruik uitgedrukt in aantal km’s per jaar een goed meetinstrument om te achterhalen, welke minimale eisen er nodig zijn voor de belangrijkste eigenschappen van jouw wielset.

Door te kijken naar je eigen gebruik kan jezelf een selectie van materialen maken, die voldoen aan de minimale eisen voor jouw gebruik. Wanneer er bijvoorbeeld het gehele jaar doorgereden wordt, zowel in goede als in slechte weersomstandigheden, dan is het aan te raden om te kiezen voor een naven met een goede afdichting. Vaak zijn dit soort naven wel iets duurder, maar zijn veel duurzamer dan andere (goedkopere) varianten. Gebruik op gebied van ondergrond en discipline is natuurlijk van belang voor het bepalen van het materiaal en de velg breedte.

Zorg voordat je start met je zoektocht, duidelijk weet wat voor soort gebruiker jijzelf bent. Dit helpt bij jouw oriëntatiefase en ook de wielbouwer bij het geven van een kwalitatief advies!

2. Bespaar niet op de kwaliteit van de naven.
In voorgaande tip werd al aangegeven dat het gebruik, in termen van omstandigheden en afgelegde jaarlijkse afstand, erg belangrijk zijn bij de keuze van de naven. Wijzelf nemen in de meeste gevallen de naven als basis bij het bouwen van een gepersonaliseerde wielset. De naaf is het belangrijkste onderdeel en moet het meest overeenkomen met de kenmerken en gebruiken van de eindgebruiker. Het is daarom belangrijk om de naven niet te onderschatten wanneer je start met het samenstellen van een wielset.

Om veelvuldig onderhoud te voorkomen is het belangrijk om niet te besparen op de kwaliteit van naven. Deze zijn van cruciaal belang voor de duurzaamheid van jouw wielset. De naven zijn de onderdelen die constant in beweging zijn tijdens jouw fietstochten. Slijtage aan deze onderdelen is dan ook niet te voorkomen. Echter zorgt de kwalitatieve afwerking van de ‘duurdere’ naven ervoor dat deze slijtage tot het minimum beperkt wordt.

Dit heeft te maken met de soorten lagers die gebruikt worden en de interne afdichting. Goedkopere lagers zijn extreem gevoelig voor vocht en vuil. Zodra deze eenmaal de lagers bereikt hebben, is het een kwestie van tijd dat er onderhoud uitgevoerd moet worden en vaak herhaaldelijk. Duurdere naven zijn voorzien van een labyrint afdichting, deze soort afdichting bestaat uit een rubber met meerdere lagen. Hierdoor komt het bijna niet voor dat vocht of vuil tot deze lagers kan doordringen, wat resulteert in naven die weinig tot géén onderhoud nodig hebben.

Belangrijke noot:
Echter dient er gezegd te worden dat alle naven regelmatige schoonmaak (maandelijks) nodig hebben. Dit geldt ook voor de duurdere naven. Mocht dit niet gebeuren bestaat de kans dat vocht en vuil, ook bij deze duurdere naven de lagers weet te bereiken. Iets dat vervolgens resulteert in extra kosten. De schoonmaak bestaat daarbij uit; het afborstelen van de naven met lauwwarm water voorzien van een druppeltje afwasmiddel en daarna even goed af te spoelen (nóóit met een hogedrukspuit!).

3. Houd rekening met jouw persoonlijke kenmerken.
Een wielset samenstellen is voor een groot gedeelte afhankelijk van persoonlijke kenmerken. Naast het persoonlijke gebruik is het dus van belang om rekening te houden met jouw persoonlijke kenmerken. Dit is vooral van belang bij het creëren van een wielset met de juiste stijfheid en samenstelling van materialen. Wielsets verschillen van elkaar op gebied van materiaal (aluminium of carbon) en het aantal en het soort spaken. Hierin bestaan tal van mogelijkheden, echter is dit afhankelijk van het gewicht van de rijder. Bij de professionele rijders zien we soms wielsets met een lager aantal spaken, echter is dit afhankelijk van het gewicht.

Wanneer er gereden wordt met velgremmen kan er gekozen worden voor een wielset met een verschillend aantal spaken, natuurlijk is dit wel afhankelijk van het gewicht van de rijder. De mogelijkheid om te kiezen voor een lager aantal spaken is mogelijk vanaf een gewicht onder de 75 kilogram. Voor velgremmen geldt hierbij dat het voorwiel kan bestaan uit 16/18/20 spaken, waarbij 20 geldt als standaard. Het achterwiel kan bestaan uit 20/22/24 spraken, hierbij geldt 24 als standaard.

Het variëren op gebied van spaken bij wielsets met schijfremmen is vrijwel onmogelijk, dit doordat er bij het remmen een hogere kracht op de wielset komt te staan. Hierdoor worden wielset met schijfremmen minimaal uitgevoerd met 24 spaken, hierdoor zijn de meeste velgen ook geschikt voor zwaardere rijders. De mogelijkheden bij schijfremmen zijn daardoor erg beperkt.

4. Wees creatief
Onze laatste tip gaat over creativiteit. Iets unieks moet je zelf natuurlijk wel creëren! Vandaag de dag zijn; stickers (genaamd: decals), spaken en nippels verkrijgbaar in veel verschillende kleuren. Hierdoor ontstaan er heel veel mogelijkheden, waardoor jijzelf de kans krijgt iets te ontwerpen dat past bij jouw fiets en jouw persoonlijke voorkeuren. Een wielset samenstellen prikkelt dus ook nog eens je creatieve brein!

We adviseren hierbij vooral om jouw eigen ideeën of gedachten uit te spreken. Vervolgens kan de wielbouwer jou vertellen of het mogelijk is. Een wielset met verschillende kleuren erin verwerkt is mogelijk, de kleuren kunnen verwerkt worden in de spaken of in de nippels. Daarnaast bestaan er ook naven die in verschillende kleuren verkrijgbaar zijn, echter is dit maar bij een bepaald aantal merken. Onze tip geef vooral aan wat jijzelf mooi of cool vindt.

Meer weten of wil je zelf een custom wielset samenstellen?

Heeft bovenstaand je overtuigd en wil je meer weten of ben je wellicht geïnteresseerd en wil je zelf een wielset samenstellen? Vraag dan hieronder vrijblijvend een custom (gepersonaliseerde) wielset aan. Op de hoogte blijven van onze gepersonaliseerde wielsets? Volg ons dan ook op Facebook en Instagram!

Vraag vrijblijvend een gepersonaliseerde wielset aan

Leave a Reply